De projecten van Bakers Architecten zijn veelal complexe binnenstedelijke opgaven met de nadruk op duurzaamheid, in zowel ontwerp als materialen en installaties, detaillering en leefkwaliteit!

Jan Bakers is eigenaar en oprichter van architectenbureau Bakers Architecten BV, gevestigd in Het Zwarte Huis te Utrecht (NL). Jan Bakers studeerde in 1989 af aan de Academie van Bouwkunst, Faculteit bouwkunst te Amsterdam. Van 1982 tot 1995 deed hij ervaring op bij diverse architectenbureaus, waaronder bij de Architectengroep Loerakker, Rijnboutt, Ruijssenaars, Hendriks BV te Amsterdam. Sinds de oprichting van Bakers Architecten in 1995 is Jan Bakers verantwoordelijk voor diverse projecten in utiliteitsbouw en woningbouw, beide in zowel renovatie/restauratie als nieuwbouw. In opdracht van de Rijksgebouwendienst realiseerde hij o.a. de renovatie van de Rechtbank Haarlem (met Rijksmonumenten Johez Huis en Bisschoppelijk Museum) en de herinrichting van het Rijksmonument Paleis van Justitie te Leeuwarden. Ook is Bakers Architecten verantwoordelijk voor meerdere renovaties/herinrichtingen van (Rijks)monumenten in en rond Utrecht. In de nieuwbouw realiseerde hij o.a.
Artsenpraktijk 't Duyfken in Almere. Actueel is het zojuist opgeleverde en in gebruik genomen Room Mate Aitana hotel en de City Marina op IJDock.

Naast utiliteitsbouw houdt Bakers Architecten zich ook bezig met het bouwen van (sociale) woningbouw. Zo was Bakers Architecten o.a. verantwoordelijk voor diverse stadsvernieuwingen, waaronder de wijken Eeftink en Echtenstein in de Bijlmer en het appartementencomplex Meidoorneiland in Weesp. Ook het ontwerpen en bouwen van Blok 52 op IJburg en een appartementencomplex in Leidsche Rijn (Melissekade) kwamen tot stand onder de leiding van Bakers Architecten. Naast zijn werkzaamheden bij Bakers Architecten bekleedde Jan Bakers diverse nevenfuncties; zo was hij gastdocent op Fontys Hogescholen Tilburg / Academie van Bouwkunst, Mentor Experiment o.l.v. Rijksbouwmeester, gastdocent aan de TU Eindhoven en mentor tweede fase bij Onderzoekslab jonge architecten. Momenteel is Jan Bakers lid van de welstandcommissie Almere.

In 2005 won Bakers Architecten de Architectuurprijs Almere voor de praktijkruimte 't Duyfken. In 2009 werd het wooncomplex Onder Professoren van Bakers architecten genomineerd voor de Rietveldprijs, in 2011 werd Het Zwarte Huis, Bakers Architecten haar eigen vestiging, genomineerd voor deze prijs. In 2012 won Bakers Architecten de 'Lieven de Key Penning' met de renovatie van het rechtbankcomplex in Haarlem. Bakers Architecten werkt samen met een grote diversiteit aan opdrachtgevers. Daartoe behoren o.a. de Rijksgebouwendienst, ASR Vastgoed Ontwikkeling, Bouwfonds ontwikkeling en woningcorporaties zoals Vivare, Rochdale, de Key en de Woningbouw.