Koel kit
Koel kit
Koel kit
Koel kit
Koel kit

Koel kit

Koel Kit ligt midden in de Kolenkitbuurt, aan de Erasmusgracht en de Blauwvoetstraat. De wijk is vernoemd naar de plaatselijke Opstandingskerk, die door de bewoners de “kolenkitkerk” wordt genoemd vanwege de vorm van de toren. Op stedenbouwkundig vlak wordt het gebied voornamelijk gekenmerkt door oost-west georiënteerde portiekflats. Deze opvallende typologie van de wederopbouw had als doel om bewoners uit het stadscentrum een ruimere woning te bieden met meer licht en lucht. 

In 2014 kreeg Bakers Architecten van woningcorporatie Rochdale de opdracht om vier bouwblokken aan de Blauwvoetstraat, de Ernest Staesstraat en de Baas Gansendonckstraat te renoveren. De opdracht kwam ten tijde van de crisis, dus de gebouwen moesten met minimale middelen kwalitatief verbeterd worden. Er werd dan ook bewust gekozen om de blokken niet te slopen, maar deze te renoveren. Alle vier de bouwblokken hebben een soortgelijke opbouw met nagenoeg dezelfde woningtypes.

De gebouwen behielden een aantal maisonettes op de begane grond en de eerste verdieping, die een eigen tuin kregen. Op de hoger gelegen verdiepingen kwamen ruime appartementen. In totaal heeft elk bouwblok vijf bouwlagen met 36 tot 44 woningen. De woningen hebben telkens een eigen balkon en minimaal twee slaapkamers. Het volledige project omvat 154 woningen.

Uiteindelijk worden de vier blokken compleet gerenoveerd met een verwijzing naar de oorspronkelijke architectuur uit de jaren '50. De huidige gesloten en ondergeschikte entrees van de trappenhuizen worden vriendelijker en transparanter. Balkonhekken worden vervangen door nieuwe stripstalen hekken. Alle woningen worden aan de binnenzijde geïsoleerd en de huidige kunststof kozijnen worden vervangen door houten kozijnen. De woningen maken daarbij een sprong richting energielabel B. Door de woningen op hoog niveau te renoveren, werd een nieuw type gebruiker aangetrokken. De vernieuwde gebouwen stralen zo een positieve sfeer uit naar de omgeving.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl

 

social-linkedin_icon-icons_GS     Instagram_icon-icons_GS